Interjúk

Red Bull Pilvaker
2017. március
Red Bull Pilvaker
Magyar fiatalok százai éneklik Petőfi verseit és rappelik József Attila műveit korunk márciusi ifjainak köszönhetően. Idén öt éves a Red Bull Pilvaker. Az alkotói munkáról, a Szavak Forradalmának küldetéséről és személyes szerepvállalásáról is beszélgettünk a Red Bull Pilvaker egyik legmeghatározóbb tagjával, Deegoval.
Varró Dániel a költői szerepekről
2017. február
Varró Dániel a költői szerepekről
A József Attila-díjas költőnek csaknem tíz év után jelent meg újabb, felnőtteknek szóló verseskötete, a Mi lett hova? A köztes évtizedben a poétának született három kisfia, írt gyerekverseket, mondókákat, és műfordított. Az idén negyvenéves Varró Dániel új lírai könyve ironikus, játékos számvetés, morgolódó létösszegzés.
Nem versek, kivégzések
2017. január
Nem versek, kivégzések
Pritz Péter műfordító, aki hasonlóan bohém és éjszakafüggő, mint az, akit immáron tizenkét éve fordít. A világirodalom nagy kívülállójáról, az amerikai irodalom vén kujonjáról, a macska- és klasszikuszene-mániás Charles Bukowskiról beszélgettünk vele.
Az én színházi egyetemem a korszak nagy fesztiváljai voltak
2016. június
Az én színházi egyetemem a korszak nagy fesztiváljai voltak
Azt tartottam a világ rendjének, hogy ha én odateszem magam valamihez, akkor ezt mások elfogadják. Később azért lett ebből néhány konfliktus. Egyáltalán nem is figyeltem arra, hogy tetszem-e, vagy sem. Én csináltam ezerrel, amit kellett, amit gondoltam, hogy kell... Interjú Solténszky Tiborral.
A hangzó versek világáról
2014. április
A hangzó versek világáról
Beszélgetés Kiss László közművelődési szervezővel, rendezővel, a Versmondó folyóirat főszerkesztőjével, a Magyar Versmondók Egyesületének elnökével a hazai versmondás helyzetéről, a kultúráról, a magyar közművelődésről és a fesztiválok szerepéről, a magyar versről a versmondástól a színházi előadásig.

2014. február
"Szellemi-lelki roncsteleppé tettük az országot"
Karinthy egyik krokija szerint a "hogy vagy?" kérdést naponta föltesszük, de voltaképpen senki nem vár rá választ. "Egy nap groteszk ötletem támadt. Elhatároztam, hogy magára a kérdésre fogok felelni, ez még senkinek se jutott az eszébe". A VS.hu készített interjút Kemény Istvánnal. Bán Zoltán András írása.
Kulcsár Ferenc: Novemberi játék
2013. december
Kulcsár Ferenc: Novemberi játék
Kassai diákéveimben, 1964-1968 között költő szerettem volna lenni. Nagyon. „Verseket kezdtem írni, s nem lehetett velem bírni"; a halálnál is közelebb akartam kerülni a poézishez, hiszen - mint eléggé korán kiderült - „a mindenség tört ellenem", s ezt az iszonyatos, mélybe rántó erőt, mint Dávidnak Góliátot, le kellett győznöm, vagy legalább megszelídítenem.
Parnasszus 17
2013. november
Parnasszus 17
Az idén tizenhét éves a Parnasszus, Turczi István író, főszerkesztő pedig október 17-én volt ötvenöt. Jó ez a rendhagyó tizenhetes, amúgy a kaszinójátékosok egykori mitikus száma! Turczi Istvánnal a jubileumok alkalmából Jánossy Lajos beszélgetett.

2013. október
"Amikor a lelkiismeretem felüvölt"
2012-ben sem kerülte el a cenzúra: visszavonták a terjesztőktől a DVD-ket, amelyek az ő kísérőszövegével ajánlották Gazdag Gyula dokumentumfilmjeit. Erről meg a Fidesz szerinte elkerülhetetlen bukásáról beszélgettünk, a nyomorról, a nemzeti együttműködés hiányáról, a még mindig nagy magyar költészetről és a mennyei királyság önkénteseiről - Kornis Mihállyal.
Egy fesztivál lélektől lélekig
2013. szeptember
Egy fesztivál lélektől lélekig
Klasszikus és kortárs költészet, versbe csomagolt életek, pillanatok története, álom és valóság. Egy fesztivál, ahol minden megtörténik! Október 9-étől a Móricz Zsigmond Színházban vendégeskedik a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál. Interjú Lutter Imrével.
Radnóti Zsuzsa: A Trafó-szindróma
2013. augusztus
Radnóti Zsuzsa: A Trafó-szindróma
„…egyre idegesebben látta, miként vész el a modern Magyarország…” Spiró György mondta ezt Fodor Géza temetésén, 2008-ban. Az akkor még folyamatos jelenben fogalmazott állítmány mára átcserélhető befejezett múltra: miként veszett el a modern Magyarország – nemcsak társadalmi, hanem kulturális téren is.
Hámori Gabriella szabadságról és hazaszeretetről
2013. június
Hámori Gabriella szabadságról és hazaszeretetről
Hámori Gabriella az új színházbeli igazgatóváltás kapcsán már a tengerentúlról fogalmazott nyílt levelet, amelyben részben társadalmunk infantilizmusával magyarázta a történteket. Egy ideje ismét itthon van, de valójában kétlaki életet él.
Máté Gábor:
2013. május
Máté Gábor: "Meg kell találni az új nézőket"
Máté Gábor 2011 februárjában lett a Katona József Színház igazgatója. Beszélhetnénk az eltelt időszakból például a Woyzeckről vagy a Kispolgárokról, a kortárs lengyel vagy a legfrissebb mai magyar bemutatóikról, az ifjúsági programról vagy az új kommunikációs stratégiáról – de ezek pont nem kerültek szóba.
Galkó Balázs: József Attila nem hit, hanem tapasztalás
2013. február
Galkó Balázs: József Attila nem hit, hanem tapasztalás
Az nem igaz, hogy Galkó Balázs színészt Dörner György színigazgató páros lábbal rúgta ki az Új Színházból, mert ilyet hívő színidirektor nem csinál. Az sem igaz, hogy a színház összes helyiségeire érvényes a dohányzási tilalom, mert Galkó háromméteres környezetében bátran rágyújthat, aki akar. Az sem igaz, hogy Galkó előbb-utóbb az utcán fog aludni: ezt nem akarja megvárni.

2012. január
"A miértre nincs logikus válasz"
13 esztendő munkáját zúzza szét az érthetetlen és megmagyarázhatatlan politikai döntés. A miértre nincs logikus válasz, az okozott kár viszont – valószínűleg - tetemes lesz. A színházban és sokak lelkében is. A hazafiság, a nemzet, a magyarság tiszteletre méltó eszménye a közhely szintjére száműzetik... Márta István az Új Színházról.
Ascher Tamás:
2011. május
Ascher Tamás: "A dilettantizmus egyetemes"
A Katona József Színház főrendezője korunk egyik legértőbb Csehov interpretátora. Három nővér és Ivanov rendezései Moszkvától New Yorkig bejárták a világot. Ascher Tamás tavaly a Sydney Theatre Company-ban a Ványa bácsit állította színpadra Cate Blanchett, Hugo Weaving és Richard Roxburgh főszereplésével.Jelenleg egy Flaubert adaptációt rendez. A Dilettánsokról beszélgettünk vele.
Beszélgetés Tar Sándorral
2011. április
Beszélgetés Tar Sándorral
"Az altatók dacára hajnalban kelek, lemegyek a boltba, veszek két zsemlét. Csak egyet eszek -- azért veszek kettőt, mert egyet venni szégyelek." - Tar Sándor ma lenne 70 éves. Az íróval Keresztury Tibor beszélgetett 2001-ben.
Interjú Lackfi Jánossal
2010. december
Interjú Lackfi Jánossal
66 évvel Szerb Antal híres Száz vers című antológiája után a napokban került a könyvespolcokra Lackfi János azonos című válogatása. A költő a Helikon Kiadó kérésére vágott bele a feladatba, ami egy - a nagyközönséghez szóló, de a nehezebb hangvételű műveket sem mellőző - színes összeállítás elkészítése volt.
Paolo Antonio Simioni - színházi kurzusáról
2010. december
Paolo Antonio Simioni - színházi kurzusáról
Ötödször érkezik Budapestre az olasz színész, rendező, tréner. A Tűzraktérben tart egyhetes színházi kurzust december 3-tól december 8-ig Paolo Antonio Simioni. A módszere lényegéről, a budapesti tapasztalatairól beszélgettünk.
Csukás István a gyermekirodalom a kapcsán
2010. augusztus
Csukás István a gyermekirodalom a kapcsán
Harminc éve, 1980-ban indult a Magyar Televízióban a Pom Pom meséi című rajzfilmsorozat. A széria írója, Csukás István az [origo] kedvéért felelevenítette emlékeit, miközben a gyerekirodalomról, Lázár Ervinről, Major Tamásról és a Tom és Jerry-ről is esett néhány szó.
Tolnai Ottó 70 éves
2010. április
Tolnai Ottó 70 éves
Tolnai Ottó júliusban lesz hetvenéves. A Mediawave-en kezdetektől részt vevő írót legközelebbi barátai köszöntötték Szombathelyen. Tolnai semmit sem sejtett, ő csak egy felolvasásra érkezett, végül tortával és ajándékokkal távozott. - Tolnai Ottóval a köszöntés után Szekeres Dóra beszélgetett.
Interjú  Turczi István József Attila-díjas költővel, a Magyar Versmondók Egyesületének irodalmi alelnökével
2009. december
Interjú Turczi István József Attila-díjas költővel, a Magyar Versmondók Egyesületének irodalmi alelnökével
Bella István Kortársalgó címmel indított kulturális-közéleti beszélgetéssorozatot a Versszínház Budapesten 2009. február 26-a csütörtöktől. A Magyar Versmondók Egyesülete egykori fővédnökéről, Bella István Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordítóról elnevezett, havonta jelentkező, olykor komoly, máskor vidám beszélgetéseit Turczi István, a Magyar Versmondók Egyesületének irodalmi alelnöke, József Attila-díjas költő vezeti.
Parti Nagy Lajos
2009. november
Parti Nagy Lajos
De egyébként, amit mond, az igen, igaz, valóban ilyen groteszk módon látom a világot, és valóban arra vagyok kíváncsi, hogy az ilyen határhelyzetekben hogy működik az ember, hogy működik a nyelv, a komikusság és a tragikusság határán, a sírás és a nevetés határán.
Petőcz András
2009. október
Petőcz András
Petőcz András író, költő -- szépirodalmi könyvei megírásán kívül, számos irodalmi díj elnyerése mellett -- megteremtette a saját Harry Potter történeteit (Kalandjaim a Mágusképzőn, Vészhelyzet a Mágusképzőn). Állítja, mindannyian, akik adunk magunkra, varázsló-iskolába jártunk valamikor.

tamogatok_zenehu
tamogatok_klubradio
Aktuális szám Különszámok Archívum Interjúk Galéria A Vers Oldala Versrádió kaleidoszkóp Versfesztivál Versmondók Blogja Versmondó Fórum A folyóiratról Előfizetés Támogatók Hirdetési ajánlat Impresszum