Interjúk

"A miértre nincs logikus válasz"

 

Kedves Barátunk!

13 esztendő munkáját zúzza szét az érthetetlen és megmagyarázhatatlan politikai döntés. A miértre nincs logikus válasz, az okozott kár viszont - valószínűleg - tetemes lesz.
A színházban és sokak lelkében is.
A hazafiság, a nemzet, a magyarság tiszteletre méltó eszménye a közhely szintjére száműzetik, a színház több ezer éves nyitottságának ellentmondó gyűlölet és negédes bájolgás térnyerése csak önmagába zárt színházat teremthet.

103 éves csodálatos épületünk sok mindent elbírt már, bíznunk kell abban, hogy - mint eddig - a jövőben is a jó lelkek segítik megőrizni azt a világra érzékeny és nyitott „szentélyt", amelyben mostanáig szorosan összefonódva élt együtt a magyar és európai kultúra. Kabos, Bajor Gizi, Dajka Margit, Tolnay Klári, Bulla Elma, Páger Antal, Sennyei Vera, Hevesi Sándor, Várkonyi Zoltán, Both Béla, Kazimír Károly, Kazán István, Meczner János, Székely Gábor, az itt pályakezdő Darvas Iván és színházunk társulati tagjaként tragikus fiatalon pályavégző Bubik István, a névtelen színészek, dramaturgok, színpad-és világosító mesterek „szellem-árnyai" fogták a kezünket, segítettek színházat csinálni.

Most néhányan távozunk, később többen is követnek majd bennünket, mások maradnak, mert nincs más választásuk, vagy maradnak, mert hiszik, hogy jobb színház lesz a Paulay Ede utcában, mint eddig volt.

Egy biztos. Február 1-től új időszámítás kezdődik hányattatott és szép múltú színházunk falai közt - és azon kívül is...
Thomas Mann-nal, a katalán Galceránnal és a dán Jokum Rohdeval búcsúzunk Önöktől, fogadja szeretettel januári bemutatóinkat.
A februári műsort mi szerkesztettük, maradék repertoárunkat még ebben a hónapban is láthatják. Később már nem biztos.
Arra, ami márciusban következik az Új Színházban, legyen kíváncsi és ne fordítsa el a fejét!

Köszönöm eddigi szerető figyelmét:

Márta István igazgató
forrás: színház.hu

 


Nyitólap - Petőfi Kulturális Ügynökség

Kezdőlap - Nemzeti Kulturális Alap
Aktuális szám Különszámok Archívum Interjúk Galéria A Vers Oldala Versrádió kaleidoszkóp Versfesztivál Versmondók Blogja Versmondó Fórum A folyóiratról Előfizetés Támogatók Hirdetési ajánlat Impresszum